Cotxes híbrids massa silenciosos?

(New Scientist Technology Blog - Tom Simonite, online technology reporter) 04/10/07

Ho heu sentit? Suposo que no. És un cotxe híbrid esmunyint-se per entre el tràfic amb el seu motor silenciós. I si no hi veiéssiu, podria atropellar-te, fins i tot abans que sabéssiu ni que existeix.

Deixant de banda el problema de les emissions, els cotxes híbrids i elèctrics poden ser un veritable perill per als vianants. Són tan silenciosos que no se senten venir. I, si amés ets discapacitat visual, això és un veritable perill.

Aquest és el motiu pel qual la Federació Nacional de Cecs dels EEUU (NFB), demana que s’estableixi un mínim estàndard de soroll. L'Association of International Auto Manufacturers i la Society of Automotive Engineers, estan revisant aquesta idea.

Un mínim estàndard de soroll sembla una bona idea, però quin soroll haurien de fer?

No cal que sigui fort, però sí que els diferenciï. Un so de motor de cotxe seria prou efectiu, ja que la gent podria reaccionar apropiadament sense necessitat de pensar-s’ho dues vegades.

Però també podem acostumar-nos a un so nou. Què tal un zumzeig elèctric futurista, com el que faria un cotxe flotant en una pel·lícula de ciència ficció? Potser hauria de ser quelcom totalment nou. Un col·lega diu que haurien de sonar com les vespes (els insectes); un clar senyal per sortir del mig.

Una altra possibilitat seria crear un so únic per als híbrids; un so que expressés la seva naturalesa respectuosa, la baixa emissió de carboni i la seva tecnologia punta, tot en un. En Brian Eno potser podria ajudar, després de dissenyar aquest so tan inconfusible del Windows 95.

Potser hauria de ser al gust de l’usuari. Els híbrids podrien venir amb una selecció limitada de “car tones” ;-) , amb la possibilitat de descarregar-ne de nous.

Algun dia faré la meva versió de com hauria de sonar un d'aquests híbrids.